Wat is lasersnijden? En waarom is dit zo’n populaire methode om metaal te bewerken? Ontdek het hier. Wij vertellen je graag alles over lasersnijden, en zetten de voordelen van lasersnijden voor je op een rij.

Wat is lasersnijden? Alle voordelen op een rij

Wat is lasersnijden en hoe werkt het? Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek die gebruikt kan worden voor het op maat maken van de meest uiteenlopende materialen. Onder andere metaal, kunststof en hout kun je met behulp van een lasersnijder bewerken. Met behulp van een laser kunnen deze materialen op maat gemaakt worden, maar er kunnen ook vormen uit het materiaal worden gesneden.

Wat is een laser?

Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht zendt in een (bijna) evenwijdige bundel. Het is, met andere woorden, een felle lichtstraal. Om met die straal te kunnen snijden, moet die worden gefocust tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts enkele millimeters bedraagt. Die hele compacte lichtbundel is zo sterk dat hiermee moeiteloos door verschillende materialen gesneden kan worden. De lasersnijmachines waar wij mee werken, stralen een onzichtbare laserstraal via een CNC aangestuurde machine op het te snijden materiaal. De kracht van onze 6kW fiberlaser in combinatie met het zéér gebundelde laserlicht zorgen ervoor dat het materiaal onder de laserstraal smelt en verdampt.

De voordelen van lasersnijden

Nu we, heel beknopt, hebben uitgelegd wat lasersnijden is, willen we graag ingaan op de vele voordelen van lasersnijden. Dit zijn er namelijk nogal wat.

  • Ten eerste is een groot voordeel van lasersnijden de hoge snijsnelheid. Anders dan bij andere snijtechnieken heeft lasersnijden gemiddeld genomen een zeer hoge snelheid waardoor de bewerking dus snel kan worden uitgevoerd.
  • Een tweede voordeel van lasersnijden is de relatief smalle snijbreedte. Doordat de straal van onze 6kw fiberlaser zo sterk gebundeld is, is de snijlijn zeer scherp en smal.
  • De eerder genoemde hoge snelheid gaat niet ten koste van de nauwkeurigheid. Sterker nog, de randen van het snijwerk zijn zo glad dat nabewerking eigenlijk niet nodig is. Deze gladde en nette snijrand is het derde grote voordeel van lasersnijden.
  • Wil je een heel complexe vorm laten uitsnijden? Ook dan is lasersnijden een voor de hand liggende keuze. Met een laser kun je namelijk op elke gewenste plek beginnen met snijden. Qua ontwerp is er dus eigenlijk niets onmogelijk met lasersnijden.
  • Een laatste voordeel van lasersnijden is dat wij plaatwerk op maat kunnen leveren. Voor jou als machinebouwer betekent dit dat je een ontwerp bij ons aan kunt leveren, en wij ervoor zorgen dat de plaat perfect op maat wordt gesneden zodat jij er meteen mee aan de slag kunt.

Andere snijtechnieken

Lasersnijden is slechts een van de bewerkingstechnieken voor metaal. Andere technieken zijn watersnijden (of waterstraalsnijden), plasmasnijden en autogeensnijden, ook wel brandsnijden genoemd. Elk van deze technieken heeft zijn eigen kenmerken. Ben je op zoek naar een mooi resultaat tegen een goede prijs, dan is lasersnijden de beste optie voor metaal snijden. Van alle technieken voor metaalbewerking is lasersnijden namelijk met afstand de meest nauwkeurige. Daarbij is lasersnijden door de hoge snijsnelheid en het feit dat er nagenoeg geen nabehandeling nodig is, ook nog eens een heel voordelige optie.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Ben je na het lezen van deze informatie over lasersnijden en de opsomming van alle voordelen benieuwd naar onze mogelijkheden en prijzen? Wij beantwoorden graag al je vragen. Je kunt natuurlijk ook meteen een offerte aanvragen. Lever je bestanden aan via de website en je ontvangt binnen een werkdag een offerte voor jouw project.

 

Voor het lasersnijden van RVS en aluminium hebben wij een speciale hal ingericht waar we uitsluitend aluminium en RVS verwerken.