Bij het lasersnijden van metalen zijn er diverse afwerkingen mogelijk. Hieronder kun je een overzicht vinden van alle bewerkingstechnieken voor het afwerken van lasersnijwerk. Ben je op zoek naar een professionele partij die kan lasersnijden, afbramen, tappen, soevereinen, kanten en zetten? Ons team staat klaar om jouw projecten met precisie uit te voeren tot het beste resultaat. Of het nu gaat om het snijden van precisieonderdelen, het tappen van gaten of het afbramen, wij bieden de oplossing. Neem vandaag nog contact op om jouw project te bespreken.

Afbramen/ ontbramen

Bij metaal dat afkoelt na bijvoorbeeld lasersnijden kunnen er bramen ontstaan. Een braam is eigenlijk een (scherpe) opstaande rand of punt die ervoor zorgt dat het snijwerk niet helemaal glad is. Bramen kunnen ontstaan bij verschillende soorten metaal. Het verwijderen van deze bramen wordt afbramen of ontbramen genoemd. Kleine bramen kunnen meestal verwijderd worden door te vijlen of te schuren. Voor grotere bramen wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van een slijpmachine. Zijn er bramen ontstaan langs de snijranden van jouw project, dan zorgen wij er door afbramen voor dat de snijranden alsnog helemaal glad worden. Zo ben je altijd verzekerd van een mooi afgewerkt en glad resultaat.

Tappen/ draadtappen

Tappen is het snijden/aanbrengen van schroefdraad in een geboord gat. Deze bewerkingstechniek wordt ook wel draadtrappen of schroefdraadtappen genoemd. Voor deze bewerking van metaal maken we gebruik van een tap. Moeten er schroeven of bouten in het metaal geplaatst worden, dan is het handig om dit bij het aanleveren van je bestanden bij ons aan te geven. Na het snijden kunnen wij dan direct de gaten op de juiste plek tappen zodat het gesneden onderdeel direct bevestigd kan worden. En dat is wel zo makkelijk en efficiënt.

Soevereinen

Voor een perfecte afwerking kun je schroefgaten laten voorzien van een schuine rand waardoor schroeven ‘verzinken’ in het plaatmateriaal. Deze bewerkingstechniek noemen we soevereinen maar wordt ook wel geduid als verzinken. Voor het soevereinen van metaal wordt gebruikgemaakt van een soevereinfrees. Door schroefgaten te soevereinen zorg je ervoor dat jouw plaat of constructie perfect glad is en er geen uitstekende schroefkoppen zijn.

Kanten/ zetten/ buigen/ plooien

Na het lasersnijden kun je bij Laserdeal jouw plaatwerk direct te laten kanten. Andere termen voor kanten zijn zetten, buigen of plooien. Het betekent niets anders dan dat het metaal met behulp van een kantbank wordt gevormd tot de gewenste hoek. De kantbank is een pers met een ondermes en een bovenmes, ook wel matrijzen genoemd. De plaat ligt hierbij los op het ondermes terwijl het bovenmes de plaat in de gewenste vorm drukt.

Hoewel de termen kanten en zetten veel door elkaar gebruikt zijn het eigenlijk 2 verschillende bewerkingstechnieken voor metaal. Bij het zetten van metaal wordt de plaat aan een zijde vastgehouden door een klem en het vrij beweegbare deel omgebogen. Het voordeel van kanten ten opzichte van zetten is dat deze methode sneller is.

Perfecte afwerking door metaalbewerking

Bij Laserdeal kun je er zeker van zeker dat wij jouw opdracht perfect afgewerkt bij je afleveren. Naast het lasersnijden zelf zijn onze vakmensen zeer bedreven in de verschillende bewerkingstechnieken voor metaal. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw machineonderdeel of ander plaatwerk exact op maat en mooi afgewerkt is zodat jij er meteen mee aan de slag kunt. En als je bestelt bij Laserdeal kan dat nog eens extra snel omdat wij jouw bestelling leveren in handige bouwpakketjes. Alle onderdelen liggen op volgorde zodat je niet hoeft te zoeken, maar direct kunt beginnen met bevestigen. Dat noemen wij nog eens service.

Heb je nog vragen over de verschillende bewerkingstechnieken of een ander onderwerp? Stel ze gerust. Wij beantwoorden ze graag. Neem direct contact met ons op.