RVS, roestvrij staal, is over het algemeen duurder dan zowel staal als aluminium. Toch wordt er bij professioneel plaatwerk vaak gekozen voor RVS waar ook aluminium en staal gebruikt kunnen worden. Dit is goed te verklaren, want RVS heeft enkele grote voordelen ten opzichte van aluminium en staal. Die voordelen behandelen we hieronder. Lees hier ook wat de voordelen zijn van RVS lasersnijden en ontdek waarom Laserdeal specialist is in RVS lasersnijden.

Voordelen van RVS lasersnijden

Lasersnijden is slechts een van de bewerkingstechnieken waarmee RVS plaatwerk kan worden bewerkt. Andere mogelijke bewerkingstechnieken zijn plasmasnijden en waterstraalsnijden. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en beperkingen. De grote voordelen van RVS lasersnijden zijn:

 1. Hoge precisie: RVS lasersnijden heeft een hoge nauwkeurigheid. Bij deze bewerkingstechniek is het mogelijk om complexe vormen uit te snijden.
 2. Snel: Met lasersnijden kunnen snelheden tot 30 m/min bereikt worden. De snelheid is wel afhankelijk van de materiaaldikte en het soort materiaal.
 3. Efficiënt: Omdat er op elke positie in het materiaal kan worden begonnen met snijden, is lasersnijden zeer efficiënt in materiaalgebruik.
 4. Flexibel: Lasersnijden is een flexibele bewerkingstechniek die uiteenlopende diktes kan snijden.
 5. Nette snede: De hoge nauwkeurigheid en smalle snijbreedte bij lasersnijden zorgen ervoor dat er in de meeste gevallen geen nabewerking nodig is.

Eigenschappen RVS

RVS plaatwerk heeft verschillende eigenschappen die het geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen:

Dichtheid: 8,0 g/cm
Treksterkte: 500-700 MPa
Vloeigrens: ≥ 200 MPa

Verder staat RVS bekend om de volgende eigenschappen:

 • Corrosiebestendig
 • Sterk
 • Goed lasbaar
 • Vervormbaar
 • Hittebestendig
 • Bestand tegen niet-oxiderende zuren
 • Ongevoelig voor putcorrosie
 • Niet onderhevig aan interkristallijne corrosie

Voordelen van RVS in vergelijking met aluminium & staal

Roestvrij staal (RVS) heeft diverse voordelen ten opzichte van aluminium & staal:

 • Kracht: RVS is zwaarder en sterker dan aluminium & staal. RVS zal onder extreme omstandigheden, zoals zware belasting of hitte, nauwelijks vervormen.
 • Corrosiebestendig: RVS is goed bestand tegen corrosie. Dit komt doordat RVS ontstaat uit een samensmelting van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. De dunne oxidelaag die RVS kenmerkt is zuurstofdicht en beschermt het onderliggende materiaal tegen verdere oxidatie.
 • Warmtebestendigheid: RVS smelt pas bij 900 tot 1000℃ en is daardoor goed hittebestendig.
 • Duurzaam: RVS is duurzamer dan aluminium & staal, omdat het beter bestand is tegen invloeden van buitenaf.
 • Veelzijdigheid: RVS is een legering die kan worden aangepast met elementen zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium. Daardoor zijn er meer dan 200 verschillende soorten RVS beschikbaar, die allemaal beschikken over unieke eigenschappen.
 • Prijs: De duurzaamheid van RVS compenseert de hogere kostprijs.

Specialist in RVS lasersnijden

Anders dan de naam roestvrij staal doet vermoeden is dit materiaal niet volledig ongevoelig voor corrosie. Onder normale omstandigheden zal RVS niet snel gaan roesten. Maar bij aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest kan er toch corrosie optreden.

Om die laatste reden hebben we bij Laserdeal een aparte hal voor de verwerking van RVS ingericht. Door het lasersnijden van RVS volledig gescheiden te houden van de verwerking van staal is de kans op verontreiniging vrijwel afwezig. Dit, en onze uitgebreide kennis en ervaring, maakt dat wij ons specialist in RVS lasersnijden kunnen noemen. Wil jij RVS op maat laten snijden? Vraag dan een vrijblijvende offerte op. Toch liever staal of aluminium laten lasersnijden? Ook daarvoor staan wij voor je klaar! Alle metalen die je door ons kunt laten snijden vind je in dit materiaaloverzicht.

 

Heb je nog vragen over RVS lasersnijden? Stel ze gerust. Onze medewerkers staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem direct contact met ons op.

Ook voor RVS kanten en andere bewerkingstechnieken is Laserdeal jouw specialist.